15. Turnitin tehtävä eli plagiaatin tunnistaminen

-kuvakkeesta tunnistat Turnitin tehtävät kurssin ohjelmassa. Turnitin tehtävällä tarkoitetaan tehtävää, jossa tehdyn työn (opinnäytetyö, harjoitustyö, essee tms. kirjoitelma) tekstin alkuperä ja lähteet voidaan tarkistaa Turnitin-plagiaatintunnistusohjelmistolla. Turnitinista ja plagiaatin tunnistuksesta Turun yliopistolla on enemmän tietoa FairUTU-sivulla.

Ohjeet Turnitin tehtävän palauttamiseen

Turnitin-tehtävän aineiston palauttaminen

 1. Napsauta Turnitin-tehtävää kurssin ohjelmassa
 2. Valitse Palautukseni (My Submissions) –välilehti
 3. Kirjoita palautukselle nimi Palautuksen Otsikko (Submission Title) –tekstikenttään
 4. Aineiston palautus
  • a) Jos tehtävässä on määritelty palautustyypiksi tiedosto, niin lataa tiedosto Palautettava Tiedosto (File to submit) –kohtaan raahaamalla tiedosto hiirellä oman koneesi tiedostojenhallinnasta
  • b) Jos tehtävässä palautustyypiksi on valittu teksti, kopio teksti leike pöydälle ja liitä se tekstikenttään.
  • c) Jos tehtävässä voi valita, palauttaako tiedoston vai tekstiä, valitaan ensin palautustyyppi pudotusvalikosta. Jos on valittu tiedoston palautus, toimi kuten kohdassa a ja jos on valittu tekstin palautus, toimi kuten kohdassa b.
 5. Seuraavaksi sinun pitää antaa suostumus plagiaatintunnistukselle laittamalla ruksi kohtaan jossa lukee ” "Suostun tallentamaan työni plagiaatintunnistusjärjestelmän tietokantaan….”. Jos et anna suostumusta, niin et pysty palauttamaan tehtävää.
 6. Napsauta Lisää palautus (Add submission) –painiketta.
 7. Onnistuneen tehtävän palautuksen jälkeen palaat Palautukseni (My Submissions) -sivulle ja näet palauttamasi tehtävän sivun taulukossa.

Plagioinnintunnistusraportti

Turnitin-tehtävässä opettaja voi valita, saako opiskelija nähdä plagiaatintunnistuksessa syntyneen raportin vai ei. Jos opiskelija saa nähdä raportin, saat opiskelijana avattua sen seuraavasti:

Kun palautus on tehty, palaat Palautukseni / My Submissions -sivulle, josta voit avata raportin. Jos palautus on tehty aiemmin, niin tähän näkymään pääsee valitsemalla kurssin ohjelmasta Turnitin-tehtävän ja avaamalla Palautukseni / My Submissions –välilehden.

 1. Napsauta Similarity-kentän prosenttiosuuden kuvaketta. Jos Similarity-kenttä on tyhjä, napsauta Refresh Submissions-painiketta ja odota hetki. Jos Similarity-kentässä lukee Odottava/Pending, niin joudut odottamaan plagiaatin tunnistuksen valmistumista. Jos olet palauttanut uudelleen jonkin tehtävän, niin joudut odottamaan 24 tuntia uuden plagiaatin tunnistuksen valmistumista.
 2. Moodlesta Siirrytään Turnitin-ohjelmaan, jossa palautuksesta löydetyt vastaavuudet näkyvät eri väreillä.
 3. Napsauta nuolta oikean reunan listalta, niin tulee näkyviin sen lähteen suorat lainaukset.
 4. Napsauta tekstissä numero-kuvaketta, niin näet lähteen kohdan, mistä suora lainaus on.
 5. Napsauttamalla Full Source View, näkee lähteen kokonaan.