Kurssilla tarkastellaan aistikokemusten kulttuurisia, historiallisia ja historiateoreettisia ulottuvuuksia. 1900-luvun jälkipuoliskolla virinnyt 'Aistien kulttuurihistoria' on tuonut aistit ja aistikokemukset osaksi historiantutkijoiden työkenttää. Kurssin tarkoituksena on perehtyä aistien historian erilaisiin näkökulmiin ja sovelluksiin: niin aistien ja tuntemusten
käsitehistoriaan, aikaan ja paikkaan rakentuviin tapaustutkimuksiin yksittäisistä aisteista kuin
historiallisten aistikokemusten toisintamisenkin ongelmiin.

Luennoitsijat:

8.3. Panu Savolainen: Soundscapesta miasmoihin – näkökulmia aistien kulttuurihistoriaan
15.3. Johanna Ilmakunnas: Ruoka, juoma ja aistit 1500-1900
22.3. Kirsi Vainio-Korhonen: Aistit osana kätilötyötä ja synnyttämistä 1700-luvulla
5.4. Lauri Viinikkala: Yhdistetty todellisuus ja menneisyyden moniaistinen esittäminen
12.4. Mari Välimäki: Tunteista ja aisteista 1600-luvulla
19.4. Topi Artukka: Seuraelämä, aistit ja mahdollinen historia
26.4. Suvi Rytty: Aistit ja terveys 1900-luvun alun luonnonmukaisessa elämäntavassa