Suomen historian oppiaine järjestää yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa syksyllä 2017 kurssin käsinkirjoitetun tekstin automaattisesta tunnistuksesta ja sen hyödyntämisestä historiantutkimuksessa. Kansallisarkisto on mukana Euroopan unionin rahoittamassa READ (Recognition and Enrichment of Archival Documents) -hankkeessa. Horisontti 2020 -ohjelmaan kuuluvan projektin tavoitteena on luoda tutkijoiden ja arkistojen käyttöön virtuaalinen tutkimusalusta, joka mahdollistaa käsinkirjoitetun tekstin automaattisen tunnistuksen sekä erilaiset hakuominaisuudet digitaalisesta arkistoaineistosta.

Kurssin aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan hankkeessa kehitettyyn Transkribus-alustaan ja sen eri toimintoihin. Opiskelijat työskentelevät kurssilla valitsemansa aineiston parissa ja työstävät sen yhteistyössä muiden kanssa sähköiseksi tutkimusaineistoksi. Valmiin tutkimusaineiston pohjalta opiskelijat laativat lyhyet esseet hyödyntäen tunnistetun tekstin ja digitaalisten työkalujen suomia mahdollisuuksia.

Kurssin aineistona käytetään aateliston perukirjoja vuosilta 1774–1867 tai jatkosodan aikaisia sotapäiväkirjoja vuosilta 1943 ja 1944. Opiskelijat voivat valita aineiston kiinnostuksensa mukaan, mutta vanhojen aikojen opintokokonaisuuteen kurssin suorittavien tulee ottaa materiaalikseen perukirjat.