Osaamistavoitteet

Opiskelija pystyy selittämään keskeiset vaurioitumismekanismit sekä osaa tulkita faasipiirroksia ja mikrorakenteiden syntymekanismit. Opiskelija tunnistaa keraamien kiderakenteet ja ymmärtää niiden vaikutuksen keraamien ominaisuuksiin. Opiskelija osaa selittää komposiittien rakenteen, valmistusmenetelmät ja niistä seuraavat ominaisuudet yleisellä tasolla. Opiskelija pystyy tulkitsemaan metallien keskeiset korroosiomekanismit ja muovien ominaisuuksien heikentymisen.

Sisältö

• Faasipiirrokset, aukotonliukoisuus ja jähmettyminen aukottoman liukoisuuden systeemissä. Binäärinen tasapainopiirros ja sen jähmettyminen. Mikrorakenteen muodostuminen rauta-hiili seoksissa.
• Faasimuutoksen kinetiikka, mikrorakenteen muodostuminen isotermisesti ja jatkuvassa jäähtymisessä. Rauta-hiiliseosten mekaaniset ominaisuudet.
• Keraamien kiderakenne, faasipiirrokset ja mekaaniset ominaisuudet.
• Partikkelilujitetut komposiitit, kuitulujitetut komposiitit, lujitteen koon ja orientaation vaikutus ominaisuuksiin.
• Galvaaninen korroosio, rakokorroosio, raerajakorroosio, valikoivasyöpyminen, eroosiokorroosio, jännityskorroosio, vetyhauraus, korroosionesto, hapettuminen korkeassa lämpötilassa, polymeerien ominaisuuksien heikkeneminen

Toteutustavat

Luennot, laskuharjoitukset ja integroidut harjoitustyöt

Oppimateriaalit

Callister

Arviointiasteikko

0-5

Taso

Aineopinnot

Vastuuhenkilöt

Pekka Peljo, Ulriika Mattinen