Naishistoria rantautui Suomeen muiden niin kutsuttujen uusien historioiden kanssa 1970-luvulla, minkä jälkeen tutkimusala on kehittynyt rinnakkain yhteiskunnallisen keskustelun ja siinä tapahtuneiden muutosten kanssa. Nykyisin sukupuolihistorian nimellä kulkeva tutkimusala huomioi paitsi naisten historian myös ihmisten eriarvoisuutta tuottavien risteävien erojen moninaisuuden. Nais- ja sukupuolihistorian kenttä on ollut myös keskeinen elämäkertatutkimuksen uudistaja viime vuosikymmeninä.
Tällä kurssilla tarkastellaan tutkimusalan pitkää historiaa ja erilaisia traditioita sekä paneudutaan sen klassikkoteksteihin kulttuurihistorian näkökulmasta. Lisäksi pohditaan sukupuolen tarkasteluun liittyviä erityispiirteitä 2020-luvun elämäkerrallisessa tutkimuksessa. Sukupuoli ei tarkoitakaan kurssilla yksinomaan naisten historiaa, vaan yhtä lailla tarkastelussa ovat mieshistorian ja sukupuolen moninaisuuden avaamat näkökulmat elämäkerralliselle tutkimukselle. Kurssin päätteeksi opiskelija osaa näin ollen tarkastella sukupuolta laaja-alaisesti analyyttisenä kategoriana sekä hyödyntää sitä ennen kaikkea elämäkerrallisessa tutkimuksessa.
Kurssi koostuu luennoista, paneelikeskustelusta, tekstitapaamisista ja itsenäisestä työskentelystä. Opettajina toimivat Sukupuoli, kirjoittaminen ja tekstuaalisuus -tutkimusryhmän jäsenet.
- Opettaja
Heidi Kurvinen