Tavoitteet

Opintojakson käytyään opiskelija ymmärtää havainnoivan ja kokeellisen tutkimuksen periaatteet sekä tutkimusten suunnittelun merkityksen tulosten validiteetin ja tulkinnan kannalta.

Epidemiologian osuudessa opiskelija oppii epidemiologian peruskäsitteet. Hän tunnistaa ja osaa vertailla erilaisia tutkimusasetelmia sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Opiskelija oppii tunnistamaan mahdollisia virhelähteitä ja arvioimaan kriittisesti epidemiologisin menetelmin saatuja tuloksia.

Tutkimuksen suunnittelun osuudessa opiskelija oppii ymmärtämään vaiheet, joita hyvin suunniteltu kokeellinen tai havainnoiva tutkimus sisältää jo ennen aineiston keruuta. Opiskelija oppii hahmottamaan kokeellisen ja havainnoivan tutkimuksen eroja. Opiskelija tutustuu aineistojen kvantitatiivisen analyysin peruskäsitteisiin sekä ymmärtää tilastollisen päättelyn merkityksen, kun havaintoihin sisältyy satunnaisvaihtelun tuomaa epävarmuutta. Opiskelija saa peruskäsityksen otoskoon merkityksestä tutkimuksen voimalle osoittaa merkityksellisiä eroja hoidon tai altistuksen vaikutuksissa.

Biostatistiikan osuudessa opiskelija oppii tilastollisen päättelyn perusteet sekä tilastollisia peruskäsitteitä.