Tavoitteet

Oikeuslääketiede:

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee Suomen oikeuslääkintäjärjestelmän ja lääkintälainsäädännön
pääpiirteissään, osaa luetella kuolemansyyn selvittämistä koskevat säädökset ja oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen indikaatiot, ja soveltaa niitä käytäntöön, osaa määritellä äkillisten, odottamattomien, luonnollisten ja ei-luonnollisten kuolemien syyt, osaa tunnistaa primaariset ja sekundaariset kuolemanjälkeiset merkit ja soveltaa näitä kuoleman toteamiseksi ja kuolinajan arvioimiseksi, osaa tunnistaa erityyppiset ulkoisen väkivallan aiheuttamat vammat ja arvioida niiden syntymekanismit sekä iän, osaa käyttää kuolemansyyn ja kuolemanluokan selvittämiseen oikeuslääketieteellisiä menettely- ja ajattelutapoja, osaa suorittaa keskeisiä kliinisiä oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia (seksuaalirikokset, päihdetutkimukset, kuriiritutkimukset) toimien voimassa olevien säädösten mukaisesti, osaa laatia kuolintodistuksen ja rikosoikeudelliset lääkärilausunnot noudattaen niihin liittyviä säädöksiä.

Päihdelääketiede:

Tavoitteina on antaa valmiudet tunnistaa, hoitaa ja kohdata päihdeongelmia perusterveydenhuollossa, ymmärtää päihdehäiriöiden sairausluonnetta sekä niihin liittyvää moniongelmaisuutta, sekä hahmottaa päihdepalvelujärjestelmää ja tietää päihdehoitoon liittyvät keskeiset viranomaisohjeistukset ja lainsäädäntö.

Päihdelääketieteen kurssin suoritettuaan opiskelija tietää keskeiset tutkimus- ja hoitolinjaukset eri päihdehäiriöiden osalta sekä hoitoon liittyvät lait ja asetukset. Opiskelija osaa tunnistaa päihdekäytön ja tutkia päihdeongelmaisen potilaan ja kartoittaa hänen hoitotarvettaan. Opiskelija hallitsee päihdehäiriöiden keskeiset hoitolinjaukset perusterveydenhuollossa. Opiskelija ymmärtää: motivaation merkityksen päihdeongelmien hoidossa sekä riippuvuuksien luonnetta pitkäaikaissairautena.

Terveydenhuolto:

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja toimintakäytännöt sekä työnjaon, yhteistyön ja taloudellisten tekijöiden merkityksen terveydenhuollossa. Hän osaa tulkita lääkärin työhön vaikuttavia taustatekijöitä ja selittää, miten lääkäri pystyy vaikuttamaan omaan työhönsä ja työyhteisöönsä. Lisäksi opiskelija osaa arvioida ja huomioida päätöksentekoon liittyviä eettisiä ja lainsäädännöllisiä asioita sekä kuvata terveydenhuollon laadun arvioinnin ja moniammatillisen työryhmän johtamisen perusteet.

Työterveyshuolto:

Opiskelija oppii tuntemaan työ- ja toimintakyvyn arvioinnin periaatteet, työn ja terveyden välisen suhteen arvioinnin ja työterveyshuollon palvelujärjestelmän osana perusterveydenhuoltoa. Kurssin käytyään opiskelija tuntee työn kuormittavuuden ja työn altisteiden arvioinnin sekä työhön liittyvien sairauksien ja ammattitautien tutkimista. Lisäksi opiskelija tuntee työ- ja toimintakyvyn arvioinnin menetelmiä ja käytäntöjä.