Osaamistavoitteet Kurssin suoritettuaan opiskelijoilla on käsitys Itämeren piirin taloudellisista ja sosiaalisista verkostoista sekä niiden vaikutuksesta modernien yhteiskuntien syntyyn. Opiskelija ymmärtää, miten taloudelliset ja sosiaaliset verkostot syntyvät ja muuttuvat sekä kuinka ihmisten, tavaroiden ja ideoiden leviäminen on muovannut Itämeren piiriä ja ihmisten elämää vuosisatojen kuluessa.

Sisältö Syyslukukauden kestävän kurssin sisältö koostuu usean luennoitsijan toisiinsa liittyvistä ja limittyvistä luennoista, joissa käsitellään Itämeren piirin asutus- ja sosiaalihistoriaa, kaupankäynnin ja taloudellisen vuorovaikutuksen historiaa, asutuksen ja kaupunkien historiaa sekä kulutuskulttuurin ja materiaalisen kulttuurin historiaa. Näkökulmina ovat verkostot, ylirajaisuus sekä kaupankäynnin vaikutukset sosiaaliseen kehitykseen, arjen elämään ja kulttuuriin. Kurssin maantieteellinen painopiste on Itämeren piirin pohjoisissa osissa: Ruotsin ja Venäjän valtakunnissa, Suomessa ja Baltiassa. Kurssin ajallinen painopiste asettuu keskiajan lopun ja 1900-luvun alun väliin. Luentojen, niihin liittyvien aineistojen ja oheislukemiston avulla muodostuu kuva Itämeren piiristä dynaamisena taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen alueena, jonka muotoutumiseen ovat vaikuttaneet suuresti myös alueen geopoliittiset muutokset.

HUOM! Luentokurssi on Turun yliopiston ja Åbo Akademin historia-aineiden yhteistä opetusta. Luennoista osa on suomeksi ja osa ruotsiksi. Opiskelijat ja opettajat voivat keskustella luennoilla kukin omalla äidinkielellään. Luentomateriaali sisältää myös englanninkielistä aineistoa. Kurssin suorituksena on Exam-tentti, joita järjestetään marraskuussa ja joulukuun alussa yhteensä kolme. Tenttivastaukset voi kirjoittaa joko suomeksi tai ruotsiksi.