Tavoitteet

Opintojaksolla syvennetään näkemystä maksukyvyttömyydestä yhteiskunnallisena ongelmana ja oikeudellisen sääntelyn kohteena. Tarkastelun kohteina ovat kansallinen ulosotto- ja konkurssioikeus sekä maksukyvyn palauttamiseen tähtäävät oikeussuojamenettelyt. Insolvenssioikeuden harmonisointi ja muu kansainvälistyminen kuuluvat opintojakson aihealueisiin samassa laajuudessa kuin perinteisesti kansallisiksi mielletyt kysymyksenasettelut. Opintojakson suoritustapoina ovat osallistuminen opetukseen, oppimispäiväkirjan laatiminen sekä kirjallisen seminaarityön laatiminen, puolustus ja toisen opiskelijan seminaarityön opponointi.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee pakkotäytäntöönpanon ja kollektiivisten insolvenssimenettelyjen oikeuspoliittiset lähtökohdat ja tavoitteet, samoin kuin niihin kohdistuvat, osin ristiriitaisetkin periaatteet. Opintojakson suorittamalla opiskelija saa valmiudet hoitaa täytäntöönpanoasioita ja valvoa oikeuksia insolvenssimenettelyissä. Lisäksi opiskelija osaa arvioida ja ratkaista insolvenssioikeudellisia ongelmia sekä tunnistaa niiden yhteydet muihin oikeudenaloihin, kuten yleiseen varallisuus- ja yhtiöoikeuteen, prosessioikeuteen ja EU-oikeuteen. Oppimispäiväkirjaa ja seminaarityötä kirjoittaessaan opiskelija saa kokemusta oikeudellisen tiedon itsenäisestä hankkimisesta, jäsentämisestä ja tuottamisesta sekä tiedon kriittisestä arvioinnista. Lisäksi seminaarityöskentelyssä opiskelija saa kokemusta suullisesta esiintymisestä sekä tavoitteellisen palautteen antamisesta, vastaanottamisesta ja hyödyntämisestä.

Ks. myös erikoistumisjaksojen taidolliset ja vuorovaikutukselliset tavoitteet: https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintokokonaisuus/OTMU1000/922