Automaattien teorialla on pitkä historia tieteessä. Sen synty voidaan ajoittaa 1840-luvulle ja alaa on kehitetty aktiivisesti 1930-luvulta lähtien. Aine on keskeinen osa useimpia maailman tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmia ja monia matematiikan koulutusohjelmia, koska se on yksinkertaisin laskentamalli. Se mahdollistaa päättelyn siitä, kuinka laskelmat suoritetaan askel askeleelta, laskelmien rakentamisesta muiden laskelmien perusteella ja siitä, mitä ei voida laskea (tässä mallissa). Se on ensimmäinen askel laskentateorian oppimisessa: laskennan monimutkaisuus, laskennan rajat, laskennan erilaisia mallia.

Automaattien teoria on tärkeä osa matematiikan koulutusohjelmia, koska se esittelee hyvin erilaisen matematiikan osa-alueen perinteisiin matematiikan osa-alueisiin verrattuna (analyysi, algebra, geometria, topologia, lukuteoria jne.). Se käsittelee joitain käsitteitä, jotka ovat ominaisia diskreetissä matematiikassa, johon automaattien teorian voidaan katsoa kuuluvan. Näitä matematiikan osa-alueita ovat esimerkiksi dynaamiset prosessit ja äärettömyys.

Automaattien teoria on erityisen tärkeä perusta tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmille, koska se esittelee yksinkertaisen laskennan mallin, joka kuitenkin ottaa huomioon vaiheittaisten prosessien ja ympäristön vuorovaikutuksen keskeiset piirteet. Se on yksinkertaisimpia mutta perustavanlaatuisimpia laskennan ajattelumalleja.

Tämä kurssi on johdanto automaattien teoriaan. Kurssin ensimmäisessä osassa esitellään yksinkertainen matemaattinen työkalu, jonka avulla voidaan käsitellä iteratiivisia laskennallisia prosesseja: rakenteellinen induktio (joka esim. mahdollistaa päättelyn automaatin onnistuneista laskelmista). Kurssin toisessa osassa esitellään automaattien teorian keskeisimmät osat:

  • säännölliset ilmaisut (jotka ovat keskeisiä esim. kuvien sovituksessa), 
  • äärelliset automaatit (jotka ovat keskeisiä esim. algoritmisessa matematiikassa), 
  • säännölliset kieliopit (jotka ovat keskeisiä esim. ohjelmointikielien kääntäjiä tutkittaessa).