Opintojakso tutustuttaa opiskelijan erilaisiin verkkoarkistoihin ja -lähteisiin. Kurssilla haetaan tietoa omaehtoisesti sekä harjoitellaan tiedon hallintaa ja analysointia. Kurssilla tarkastellaan mm. tiedeyhteisön sähköisiä kommunikointitapoja, sähköisten lähteiden erityiskysymyksiä ja -haasteita sekä digitalisoitumista humanistisen tutkimuksen kannalta.

Kurssi suoritetaan Moodle-oppimisalustalla, ja kaikki kurssimateriaali on saatavilla heti kurssin alussa. Kurssiin ei liity luento-opetusta eikä tapaamisia. Tehtävät ovat enimmäkseen pieniä, yksityiskohtaisia ja käytännöllisiä hakutehtäviä. Niiden tarkoitus on harjaannuttaa käyttämään käytännössä verkon palveluja ja tietokantoja. Tehtävien ratkaisussa voi hyödyntää muiden kurssilaisten sekä opettajan apua.

Kurssin tehtävät palautetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen osa tulee olla tehtynä pe 19.4. mennessä, toinen osa pe 17.5. mennessä.

Kurssin on suunnitellut Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen entinen yliopisto-opettaja ja Agricola – Suomen humanistiverkon kehittäjä ja päätoimittaja Tapio Onnela. Lukuvuonna 2023-2024 kurssin vastuuopettajana toimii akatemiatutkija ja dosentti Reima Välimäki (rsmval@utu.fi).