Tavoitteet

Neurologian osaamistavoitteet:
Neurologian kurssin suorittanut opiskelija hallitsee potilaan kliinisen neurologisen tutkimuksen ja osaa kuvata sen perusteella potilaan neurologisen ongelman oireen ja löydöksen tasolla, osaa diagnosoida yleisimmät neurologiset sairaudet ja aloittaa niiden hoidon, tunnistaa kiireellistä tutkimusta ja hoitoa vaativat neurologiset sairaudet ja osaa ohjata potilaan jatkohoitoon oikea-aikaisesti. Opiskelija tuntee erikoissairaanhoidon tuottamat kajoavat ja kajoamattomat hoitomuodot, hoidon kiireellisyyden ja indikaatiot, esimerkkinä endovaskulaariset ja neurokirurgiset hoitomuodot. Opiskelija tuntee perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisen työnjaon tavallisten neurologisten sairauksien tutkimuksessa, hoidossa, seurannassa ja kuntoutuksessa.
Yksityiskohtaiset neurologian perusopetuksen osaamistavoitteet on hyväksytty valtakunnallisesti ja löytyvät sähköisestä oppimateriaalista (Moodle). Tavoitteet on porrastettu ydinainekseen (osattava soveltaa itsenäisesti), lisäainekseen (hyödyllistä tietää yleislääkärin työssä) sekä neurologiasta kiinnostuneille tarkoitettuun erityisainekseen.

Neurokirurgian osaamistavoitteet:
Opiskelija ymmärtää neurokirurgisten ongelmien diagnostiikan ja hoidon periaatteet, mukaan luettuna akuuttihoitoa vaativat tilanteet, kuten kohonnut kallonsisäinen paine, hydrokefalus, aivovammat, akuutti selkäytimen puristustila, lukinkalvon alainen verenvuoto, keskushermoston kasvaimet, infektiot, tukirangan sairauksien neurokirurginen hoito ja pediatrinen neurokirurgia. Neuromodulaatiohoitojen osalta käsitellään ensisijaisesti kroonisen kivun diagnostiikkaa ja hoitoa.

Kliinisen neurofysiologian (KNF) osaamistavoitteet:
Opiskelija tuntee kliinisen neurofysiologian tutkimusvalikoiman ja tietää tutkimusten käytön porrastuksen perusterveydenhuollosta vaativaan erikoissairaanhoitoon sekä osaa tehdä selkeän ja riittävän lähetteen KNF-tutkimuksiin, ymmärtää KNF-lausuntojen merkityksen, osaa hyödyntää tuloksia potilaan jatkohoidossa ja osaa tarvittaessa lähettää potilaan erikoissairaanhoitoon.
  • Opettaja
    Anna Bruck