Puhuvien koneiden historiaa - Kuvittelua, kohtaamisia ja tunteita, 5 op
Kurssilla käsitellään historiallisten esimerkkien ja aineistojen kautta ihmisen ja koneen suhdetta. Erityisenä näkökulmana kurssilla on se, miten ja miksi ihminen on kuvitellut, suunnitellut ja rakentanut yhä paremmin ihmisen ulkonäköä, käyttäytymistä ja kykyjä jäljitteleviä laitteita ja palveluita. Esimerkiksi puhuvia laitteita on sekä kuviteltu että rakennettu satoja vuosia ennen nykyaikaisia robotteja ja digitaalisia palveluita. Mitä tämä kertoo ihmisestä, hänen tavoitteistaan ja toiveistaan?
Kurssin sisältö koostuu temaattisista luennoista, jotka sijoittuvat jatkumolle 1800-luvulta 2000-luvun alkuun. Esimerkit ja näkökulmat nousevat niin tekniikan kehityksen, tuotannon ja kulutuksen kuin tulevaisuuden kuvittelun ja tekniikan herättämien tunteiden ja ihmisyyttä koskevien kysymysten näkökulmista.
Käsiteltävinä ilmiöinä ovat niin 1800-luvun romantiikan koneihmiskuvitelmat, elokuvien ja musiikin tuottamat tulevaisuuskuvat, koneiden inhimillisyyden rakentuminen mainonnassa, keskustelu ja vuorovaikutus älykkäiden koneiden kanssa sekä puheen merkitys ihmismäisten robottien, apuvälineiden ja sovellusten kehityksessä.
Opettajina on Opettajina on mm. Koneen Säätiön rahoittaman Puhuvat koneet -hankkeen (2018-2022) tutkijoita niin historiatieteistä, taiteentutkimuksesta kuin viestintätieteistä.
Luentokurssi korvaa suorituksen Historia-aineiden aineopintojen Moduuli 12:n kohtaan HIST0148 Tekniikan historia (5 op).
- Opettaja
Pertti Grönholm